mandag, april 23, 2007

Refleksioner fra turen med Folkeoplysningsudvalget

Den mest markante forskel på de to rundture i kommunen, var nok kvantiteten og kvaliteten af idrætsfaciliteterne nord for Fiskebækken. Det står klart at idrætsforeningerne i Farum-området er rigtig godt kørende hvad angår faciliteter. Værløse-området halter gevaldigt efter i næsten alle henseender. Jeg vil vove den påstand, at det faktisk kun er foldboldklubberne i Værløse, som har det bedre end deres pendant i Farum.

Langt de fleste idrætsforeninger nord for Fiskebækken har egne klublokaler i direkte tilknytning til deres aktiviteter - lokaler som ingen andre foreninger har adgang til. I flere tilfælde er der også fælles mødelokaler i tilknytning til aktiviteterne. I mange tilfælde er der indrettet motionsrum alene til klubbens medlemmer eller til deling blandt to eller tre brugere. Klublokaler og sale er i en meget fin stand og der er i stor udstrækning taget hensyn til de enkelte sportgrene i forbindelse med indretning og etablering af klublokaler og andre idrætsfaciliteter.

I det hele taget efterlod de to ture indtrykket af to meget forskellige standarder på idræts- og fritidsområdet. Jeg vil tro det tager flere år inden der sker en vis form for harmonisering af forholdene.

Der er flere forhold at tage i betragtning ved en sammenligning mellem de to områder. Mange idrætsforeninger i Farum "ejer" selv deres lokaler og står dermed selv for vedligehold og nyanskaffelser. Foreningerne får dog et årligt tilskud til dækning af lokaleomkostningerne, men det kan i flere tilfælde ikke slå til. Derfor må medlemmerne selv være med til at betale for faciliteterne. Til gengæld har man det så for sig selv - uden indblanding fra andre foreninger eller fra kommunen.

Under rundturene talte vi med flere frivillige ledere. Alle var enige om, at det er meget vanskeligt at rekruttere nye ledere til det frivillige foreningsarbejde. Det er vanskeligt at finde "ildsjæle" som vil og kan påtage sig opgaver indenfor foreningen. Det være sig holdledere, kasserere og sågar formænd, men også helt almindelige bestyrelsesmedlemmer, som kan give et nap med hist og her. Her ligger der en stor udfordring for foreningerne i de kommende år.

Jeg håber ikke denne lille epistel lyder som slet skjult misundelse eller klynk - det var ikke hensigten. Jeg er faktisk rigtig glad for at en lang række foreninger har det godt og er tilfredse med deres faciliteter. Hensigten har været at påpege de forskelligheder, der trods alt er i Furesø Kommune, så vi kan lære af det og drage nytte af denne viden.

Ingen kommentarer: